Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij vooral ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan als iemand gluten eet. Maar de ziek kan zich ook op andere plaatsen in het lichaam uiten zoals in de huid, gewrichten en hersenen. De ziekte wordt gekarakteriseerd door de genen HLA-DQ2 en/of DQ8, verschillende symptomen, specifieke antistoffen in het bloed en een ontsteking in de dunne darm. Door de beschadiging in de darmen ontstaat er een verminderde opname van voedingstoffen. Deze verbeteren over het algemeen na het volgen van een glutenvrij dieet.

 

Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Meestal herstellen de darmen zich weer volledig nadat iemand glutenvrij gaat eten, maar zodra het lichaam weer gluten binnenkrijgt, dit kan ook bij kleine hoeveelheden al zijn, dan ontstaat er weer schade aan je darmslijmvlies. Het volgen van een strikt glutenvrij dieet is de enige levenslange behandeloptie bij coeliakie.

 

Is de diagnose coeliakie vastgesteld? Dan komt er heel wat op je af.

Maaike is gespecialiseerd in coeliakie (glutenallergie) en ook aangesloten bij de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en kan je op weg helpen: 

  • Wat mag je wel en niet eten
  • Etiketten leren lezen
  • Gezond en volwaardig glutenvrij eten
  • Het glutenvrije dieet toepassen in huis, op het werk/op school of op de kinderopvang
  • Glutenvrij blijven eten buitenshuis, denk aan uiteten gaan of op vakantie

Ook als je al langer coeliakie hebt kun je terecht voor een voedingscheck of je voeding nog volwaardig is, variatiemogelijkheden, problemen met je gewicht of andere klachten krijgt of als je je niet fit voelt.